אַיֵּךְ / ח"נ ביאליק: אוקונומיאקי – לביבות יפניות לחנוכה

IMG_9785

 
Fullscreen capture 08122012 000904-horz

בעיני זה אחד משירי האהבה היפים שאי פעם נכתבו. החיפוש של ביאליק אחרי האחת המושלמת מקסים ותמים ודרמטי וגם קצת הזוי בעיני. רומנטיקה או פרקטיקה? סואול מייטס – כן או לא? לא יודע לענות לעצמי על כל זה… מה שכן, מצאתי מאכל שיעשה הכל כדי להתאים לפנטזיה שלכם. אוקונומיאקי. ביפנית זה מתרגם ל-"מה שאתה רוצה". איזה שם יפה לתבשיל, והוא אכן כזה. רוצה לרצות, ולהתאים. פתאום חנוכה הגיע והוא מביא איתו את כל המאכלים ספוגי השמן. אני לא מטגן בשמן עמוק, בלגאן וקלוריות וזה, אז תמיד נמנעתי מהכנת מאכלי חנוכה. עד השנה כשגיליתי את הלביבה המקסימה הזאת והיא בטוח תככב בטקסי הפירומניה הקרובים.

IMG_9435

האוקונומיאקי (אם אומרים את זה בקול רם כמה פעמים, נשמעים נורא מקצועיים ומביני עניין) בנוי מבסיס של קמח, עמילן, ביצה ו… כרוב קצוץ דק דק. מכאן והלאה זה כבר תלוי בכם. איך שאתם רוצים. גזר? כרישה? גבינה? תפוח אדמה? בטטה? דלעת? פלפלים? לכו על זה. גרדו/חיתכו דק דק והוסיפו לבלילה. וזה לא נגמר פה. בשביל שלא ישעמם אפשר גם עליונית (הסברים מפורטים בהמשך): שרימפס, נקניקיה, נקניק, בייקון, כולם יתקבלו פה יפה יפה.

IMG_9688

אחרי פוסט הבצל הקודם שהוא גם מושחת וגם קצת יקר הרגשתי רגשי אשם. אני אוהב לבשל ממה שיש בבית ושזה יהיה זול והגראטן לא עונה על אף אחד מהקריטריונים האלה, חוצמזה שכל דבר שמוסיפים לו שמנת נהייה טעים וזו לא חוכמה גדולה. אז שווה להשקיע פעם ב… אבל ביום יום אני מעדיף מתכונים זולים ופשוטים שאפשר לאלתר בהם לפי רמת העצלות ומה שיש במקרר. האוקונומיאקי הוא בדיוק כזה. הוא ארוחת ערב קלה ונחמדה.

IMG_9788

ולמה הוא מושלם לחנוכה? הוא נראה כמו לאטקע, טעים יותר ובגלל שהבסיס שלו הוא כרוב ומשתמשים אך במעט שמן לטיגון הוא נתברך בערך קלורי נמוך. חוצמזה הוא ממש זול להכנה ממצרכים יום יומיים. וטעים. מאוד. ומיפן. לביבת כרוב. מי היה מאמין?

IMG_9459

אז מה צריך?
שתי ביצים
כוס קמח (קמח מלא עובד מעולה, אפשר גם לבן או שילוב)
שתי כפות עמילן (נשאר לכם קצת קמח טפיוקה מהלחמניות הברזילאיות? או קמח אורז? קורנפלור? זה מוסיף למרקם הסופי. לא חובה אם אין)
חצי כפית מלח
כוס מים
כרבע כרוב גדול
גיוונים: גזר, בטטה, תפוח אדמה, דלעת, בצל ירוק, כרישה, גבינות וכו'
עליוניות: בייקון, שרימפס, נקניק, נקניקיה.
שתי כפיות שמן לטיגון

ההכנה פשוטה מאוד. מערבבים את חומרי הבלילה, לא מגזימים בערבוב, רק עד שכבר כמעט אי אפשר להבדיל מי היה פעם ביצה ומי קמח.

IMG_9569

חותכחים את הירקות דק דק. במיוחד את הכרוב. מוסיפים אותם לבלילה ומערבבים. אם יש איזו חצי שעה לשרוף, הבלילה משתבחת אחרי שהיא יושבת קצת וכל המרכיבים מתחילים להרגיש יותר בנוח אחד עם השני.

IMG_9622

אם ממהרים, אז ממהרים וצריך לשאת בתוצאות של לביבות קצת פחות אחידות.

IMG_9629

מחממים היטב מחבת, אם יש לכם אחת כזאת יצוקה היא תהייה נהדרת, אם לא אז מחבת טפלון גם לגמרי תעבוד לכם. היפנים עושים לביבות גדולות מאוד שלוקח להכין כל אחת מהן די הרבה זמן. זה נחמד בשביל ארוחת ערב בבית, אבל אם השכנים שפגשתם במקלט הזמינו אותכם להדלקת נרות, יותר הגיוני ללכת על לביבות קטנות.

IMG_9636

 למחבת המחוממת היטב מוסיפים כפית שמן ואז ומשטחים גומות קטנות של בלילה על המחבת. נותנים לזה איזו דקה או שתיים ומנמיכים לאש בינונית קטנה.

IMG_9673

בצד החשוף שכרגע לא מתבשל מטביעים את התוספת שאתם רוצים.

IMG_9658

בנתיים ניסיתי בבית עם שרימפס ונקניקייה ואכלתי במסעדה גם עם תמנון ובייקון. כולם היו על הכיפק. לצילומים השתמשתי בשרימפס שמגיעים מבושלים וקפואים שהורדתי להם את הזנב ובנקניקיה איכותית יחסית.

IMG_9664

נותנים ללביבה להתבשל/להיטגן ככה כמה דקות. הופכים בזהירות. היא צריכה להיות מה שנקרא בעגה במקצועית "זהובה". נותנים לזה עוד כמה דקות מהצד השני. אחרי שהפכתם אפשר ללחוץ עליה קצת מלמעלה ולחלץ טיפות לחות שיספקו קצת נחת עם רעש הטסססססס שיוצא מהמפגש הלוהט שלהן עם מהמחבת.

IMG_9686

היפנים אוכלים את זה עם סוג של רוטב ברביקיו מיוחד שעוד רגע ננסה לשחזר (ואם יש לכם בבית רוטב ברביקיו אפשר פשוט להשתמש בו…), מיונז והר של פתיתי דגים מיובשים שבעיני איזה גועל זה. האמת היא שלא ציפיתי שהיפנים יאכלו את זה ככה בסטייל אמריקאי… אבל אף אחד לא שואל אותי. בינינו, זה טעים גם כשלעצמו, אבל אפשר גם עם אבוקדו (הרי הכל טעים עם אבוקדו…), גבינה לבנה, קוטג' (יואו, איך שאני מתגעגע לקוטג') יוגורט, קטשופ? איך שאתם רוצים…

IMG_9829

הנה המתכון לרוטב אוקונומי ביתי. ההוראות מאוד פשוטות. משלבים הכל בסיר קטן, מביאים לבעבוע תוך ערבוב ומורידים מהאש.

רבע כוס קטשופ (ואפשר גם רסק עגבניות מדולל ב-2-3 כפות מים)

כף סויה

עכשיו יש עוד שלושה מרכיבים, זה יוצא הכי טוב עם שלושתם א-ב-ל אפשר לוותר על אחד מתוכם ולא נורא. יותר מאחד כבר נהייה טעם של קטשופ דומיננטי ואז בשביל מה לטרוח…

חצי כף חרדל דיז'ון

כפית וחצי רוטב וורצ'סטר

שתי כפיות סאקי או יין לבן

IMG_9874

אוכלים בלי לחשוש יותר מידי מקלוריות עודפות וממשיכים לתהות לגבי אהבה.

IMG_9805

34 תגובות על “אַיֵּךְ / ח"נ ביאליק: אוקונומיאקי – לביבות יפניות לחנוכה

  1. דן הגיב:

    מקסים. השירה וגם האכילה! בטוח שאנסה בקרוב מאוד. תודה!

  2. Ayala Peled הגיב:

    כתיבה משובחת. וגם הלביבה.

  3. OS הגיב:

    הכי דומה ל"קוטג'" (בהבט של שיואו) אפשר למצוא על האי בגראג' גורמה תחת המותג "כאבוד" או בסופר מארקט של אלדי תחת מותג הבית. בשני המקרים בחר הא את ה-%4 (ולא פחות). מרווה שיהיה טעים כמעט כמצופה

  4. פשוט נפלא! אוקונומיאקי אכלתי פעם אחת במסעדה והיה נפלא. ומאז לא הצלחתי למצוא יותר… עשית לי את החג 🙂 והרוטב משהו לא מהעולם הזה. אם אני לא טועה, לרוטב המקורי קוראים טונקאצו. תודה רבה שהבאת מתכון לשחזור הרוטב. זה בונוס ענק. וכרגיל השיר מתחבר למתכון בצורה אידיאלית 🙂

  5. ptitim הגיב:

    מת עליהן! ביפן ובטייפה אכלתי אותן, ואני דווקא אוהב את שבבי הדגים. אף פעם לא חשבתי לנסות לשחזר בבית, עשית לי הרבה חשק.

    הנה תמונה של הלביבה הזו שצילמתי שם

  6. אפרת הגיב:

    "לא ידע איש מי היא
    מאין ולאן-
    ויהיה אך נגלתה-
    ותיצת כל עין.
    ***
    ובאותו היום
    ובאותו הלילה
    התחילו הקטטות
    בין אישה ובעלה
    ***
    וביום בהיר אחד-
    והיא נעלמה
    לא ידע איש אנה,
    לא הבין איש למה.
    ***
    בבתים אין פרץ
    ברחובות אין המון
    ושלום ושלווה בעיר
    ושממון"

    ("לא ידע איש מי היא"/ ביאליק)

    זה תלוי בנו, לא כן?

  7. כרמל הגיב:

    אתם בטוח יכולים לעזור לי!

    אני מתה לכזה. ממש. אבל אני טבעונית.
    מה עושים עם הביצה?
    בבקשה תנו לי איזו הצעה מקורית
    גם ככה כל החנוכה הזה משביז כי בהכל יש ביצים..:\

    • לא ניסיתי ואני עוד לא מספיק מכיר בישול טבעוני בשביל באמת להמליץ על תחליפים. אני ממש מנחש אז אולי טועה לגמרי, אבל מעניין מה יקרה אם תכיני את הבלילה בלי הביצים ותתני לה קצת לשבת כדי שהיא תתחבר ואז תטגני אותה ככה עם קצת יותר שמן. יכול להיות שזה יחזיק. אולי גם לא. מצטער שאין לי תובנות יותר מעניינות…

  8. ריקי בן עמי הגיב:

    אני כל כך שמחה שנרשמתי לבלוג שלך ………אתה מקסים!
    נשיקות לידיך .

  9. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    אתה מתוק.

  10. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    נראה נהדר! אפשר לשאול באילו מזללות יפניות בתפוח הגדול יצא לך לאכול אותן?

  11. The Cookie Fairy הגיב:

    שיר מדהים!
    והלביבות נראות פשוט מעולה-
    אוהבת מאוד איך שלמרות שכל חומרי הגלם מעורבים יחד
    נראה שמרגישים היטב את המרקם השונה והטעם של כל אחד מהם…
    מתכננת מרק אסיאתי לסוף השבוע, נראה לי שזה בדיוק מה שאעשה עם הירקות הנותרים.
    חג חנוכה שמח!

  12. מיכל הגיב:

    אז הכנתי! וזה באמת גאוני!
    לייתר ביטחון הכנתי לילדי גם את המסורתיות מתפוחי אדמה. אין השוואה! לביבות תפוחי האדמה החוירו מבויישות בפינה.
    תודה רבה רבה! 🙂
    וגם – מצאתי קיצור דרך – אצלנו מוכרים בשקית, לייד החסות ושאר הירוקים הטריים גם סלט קולסלו (בלי הרוטב)… כמה קל כשהכרוב והגזר מוכנים לקערה. רק להוסיף בצל ירוק ולטגן… לוקח אותו זמן כמו להכין חביתה!
    🙂
    ללא ספק זה מתכון שיהיה בן בית אצלנו.

  13. רתם הגיב:

    לא האמנתי שהסלט הזה על המחבת יתחבר למשהו אבל פתאום זה קרה ויצא טעים ומפתיע. וכמובן גרר תגובות שמחות של סועדים. תודה. תמיד כייף לנסות משהו חדש ומעניין. אני פה כדי להישאר.

  14. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    איזו יופי של פוסט על אהבה והקשבה וגם האוכל

  15. שיק הגיב:

    ואוו אחד מהפיוג׳נים הטובים!! עשה לי חשק לשלוף את המנדולינה היפנית שלי מהבוידעם!

  16. ptitim הגיב:

    הייתי חייב לחזור ולספר שיצא נהדר!
    הוספתי אבקת דאשי לביצים שהוסיפה בסיס טעם יפני. והטריק של רוטב הברביקיו ממש קרוב למקור שאכלתי באוסקה (ערבבתי קטשופ, ברביקיו וסויה). הוספתי גם מיונז מדולל במירין שעשה מאמצים להתקרב למיונז היפני.
    בלי בשר, שרימפס או אקסטרות אחרות, קיבלתי לביבה יפנית שסגרה פינה של ארוחת ערב. מומלץ לנסות!

  17. עירית הגיב:

    אירחתי חברים והחלטתי להכין אותן לילה לפני. יצא מעולה ברגע שיצא מהמחבת. יום אחרי ולפני שהחברים הגיעו חיממתי בתנור ועדיין היה מצויין, לא הפסיקו להחמיא. מתכון מומלץ בהחלט

  18. רוני הגיב:

    רק להגיד שגם אנחנו הכנו ויצא מעולה! עשינו עם 100% קמח מלא והוספנו כרישה וקצת סויה לבלילה. הלביבות ספגו ממש מעט שמן (אולי בזכות המחבת התותחית?) ושימשו בסיס להדלקת נרות משמחת ביותר!
    תודה

כתוב תגובה לEdible Poetry / שירה אכילה לבטל