נסים / יהודה עמיחי – לא סתם עוד מרק דלעת

Pumpkin Soup (1 of 1)-001-20131116 

Fullscreen capture 16112013 144000.bmp

חג ההודיה הוא חג קצת מוזר. עוד לא לגמרי הצלחתי להבין אותו פה בארצות הברית של אמריקה. כבר נכחתי במספר ארוחות אמריקאיות "מסורתיות" ועד כה יש לי רשימת ממצאים: קוראים לזה דינר, אבל מתחילים לאכול באזור 2, אסור שיהיו על השולחן ירקות טריים וכל המרבה בפחמימות ובשמנת הרי זה משובח, וחובה, אבל חובה להתחיל לשתות מהבוקר ולסיים את היום כמעט ללא הכרה. חוצמזה, על השולחן תמיד יהיו מאכלי דלעת, הודו צלוי וגרייבי. אה, וגם יש איזה קטע מעייף שצופים בפוטבול בהתלהבות יתרה במהלך היום. איפשהו בתוך כל זה גם מודים על כל הטוב שבחיינו. מצד שני, גם חנוכה, בינינו, הוא חג קצת תמוה, במיוחד חגיגות נס פך השמן. השנה, בפעם האחרונה ל-70,000 השנים הקרובות, נר ראשון של חנוכה נופל, הפלא ופלא, על חג ההודיה. הקהילה היהודית בארה"ב כמרקחה: יש חולצות מיוחדות, הצעות יצירתיות לתפריטי חג – לעטקעס של הודו, סופגניות פמפקין, שירים מיוחדים, ממים לרוב והמון מרצ'נדייס. מה שבטוח זה שמישהו גוזר על כל זה קופון. אז אני מצטרף למערבולת עם מחווה אישית שלי ליום החג הכפול:

 Pumpkin Soup (1 of 1)-15-20131117

אם נשליך לשנייה את הציניות, ועמיחי תמיד מצליח להשיל אותה ממני עם התום והטוהר שבכתיבה שלו, זה די נחמד להאמין בניסים. זו גם תזכורת משמחת שנקודת המבט שלנו היא רק נקודת מבט סובייקטיבית על העולם. היא לא אמת מבוססת. כמה שהמסע אולי נראה ארוך ומפרך, כמה שהדרך לא ברורה, אולי אנחנו בכלל נמצאים בעיצומו של איזה נס בלי לשים לב. אני אוהב להזכיר לעצמי שמה שאני רואה כרגע לא בהכרח יהיה מה שאראה עוד מעט ובטוח שונה ממה שרואים אנשים אחרים. זה דווקא מרגיע אותי שאין לי את כל הידע בעולם, ושלאף אחד אחר אין אותו גם. הרבה פעמים צריך רק לסובב קצת את הראש כדי לראות את הדברים אחרת.

 Pumpkin Soup (1 of 1)-10-20131116

המרק הזה הוא סוג של נס בעצמו. כי דלעת בעיני זה בכלל לא כזה טעים. אבל פה היא הופכת להיות אלילה קטנה. אפשר להשתמש בכל מיני דלעות, אני השתמשתי בבאטר נאט סקווש, הלוא היא הדלורית. אני לא מומחה לדלעות, אבל אם אתם רוצים תשובה לכל שאלת דלעות שאי פעם הייתה לכם ואפילו לא ידעתם, תציצו בפוסט הנהדר הזה של עלמה.

 pumpkins

על הטכניקה של אפייה של ירקות בתנור עם יין לבן וטימין כבר כתבתי בפוסט על גראטן הבצל. זה באמת עושה לירקות נפלא. זו וריאציה על מרק שאחי השף לימד אותי. אני משתמש בקרם קוקוס במקום בשמנת. זה גם יוצא לדעתי יותר טעים, וגם משאיר את המרק טבעוני. ההבדל בין חלב קוקוס לקרם קוקוס הוא כמו ההבדל בין חלב רגיל לשמנת רגילה. אחוזי השומן…

 Pumpkin Soup (1 of 1)-9-20131116

מה צריך לכ-6 מנות?
 
ק"ג דלורית
בצל גדול-בינוני
5-6 שיני שום
טימין טרי
1.5 כוסות יין לבן
1/3-1/2 פחית של קרם קוקוס

מקלפים וחותכים את הדלורית, שומרים את הגרעינים, נעשה מהם הרבה רושם בקרוב. חותכים את הבצל לחתיכות בינוניות.

מניחים בתוך תבנית את הדלורית, הבצל והשום. מפזרים מעל בחינניות כמות נאה של זרדי טימין.

Pumpkin Soup (1 of 1)-8-20131116

ממליחים ומפלפלים ושופכים כוס וחצי יין לבן מעל. מכסים את התבנית בנייר כסף ומכניסים לתנור של כ-200 מעלות ל-45 דקות. הירקות צריכים להתרכך היטב ולשאוב לתוכם מהאלגנטיות של היין הלבן והטימין ובנתיים הבית יתמלא בריח של חורף וחום.

 Pumpkin Soup (1 of 1)-4-20131116

מוציאים את התבנית, משליכים את הטימין  לפח לעת זקנה ואת כל שאר המרכיבים – כולל הנוזלים שנותרו!! מכניסים לתוך סיר. בעזרת מקל ממחה טוחנים עד שאי אפשר לדעת מי היה פעם דלעת ומי בצל ושן שום. זה מרק קומוניסטי, כולם בעיניו אותו הדבר.

מוסיפים שליש פחית של קרם קוקוס. צריך "לנער היטב" לפי האריזה, אבל זה לא באמת עוזר כי המוצקים עדיין תקועים למעלה. אני דוחף פנימה כפית או צ'ופ סטיק ומערבב טוב טוב.

grind

חוזרים שוב לממחה. סוף סוף הגיע השלב לטעום. מתקנים תיבול. אם זה תפל מוסיפים מלח. הוא יעשה פלאים. אם המרק גרברי מידי אפשר לדלל בעוד יין לבן, או בציר ירקות. אם רוצים קצת יותר עושר (ומי לא רוצה קצת יותר עושר?) מוסיפים עוד קצת קרם קוקוס.

 עכשיו לקצת רושם מהגרעינים:

Pumpkin Soup (1 of 1)-12-20131116

מוסיפים לגרעינים עם הקליפה (כן, אוכלים אותה בלי בעיה כשהגרעינים טריים):
כפית של אבקת קארי – אני אוהב קארי חריף
חצי כפית של קינמון
כפית של דבש או סוכר
רבע כפית מלח
כפית של שמן

 בזמן שהדלעת בתנור מערבבים את כל אלה. כשהדלעת יוצאת מקררים את התנור ל-170 מעלות פורשים את הגרעינים על נייר כסף וקולים למשך 20-25 דקות. הם ישחימו קצת ויתקשו. תיזהרו שלא ישרפו! מוציאים ונותנים להם להתקרר על התבנית.

 Pumpkin Soup (1 of 1)-014-20131116

מוזגים מרק לקערות עמוקות, מפזרים כאילו כלום גרעיני דלעת שזה עתה קלינו בבית, אפשר גם קצת עירית קצוצה בשביל הרושם. לוגמים מרק דלעת מפתיע ומסובבים קצת את הראש לחפש את הנסים שמסביבנו ולא שמנו לב.

 IMG_3969-20131116

15 תגובות על “נסים / יהודה עמיחי – לא סתם עוד מרק דלעת

  1. MoranSha הגיב:

    כמובן שההערה (יותר הארה, האמת) היחידה שקפצה לי לא קשורה בכלל למתכון.. או לשיר..
    המילה dinner משמעותה הארוחה המרכזית של היום, והיא לאו דווקא מצביעה על תזמון הארוחה (בהתאמה, המילה lunch משמעותה ארוחה קלה).
    זאת ועוד, כשמדברים על ארוחה חגיגית לרוב משתמשים במונח dinner גם אם אינה נערכת בערב (והמונח המשלים לשעות הבוהריים הוא luncheon). זה רק בשנים האחרונות (יחסית) ועם השתרשות ארוחת הערב כארוחה המרכזית בתרבות האמריקאית שמתייחסים למילה dinner כארוחת ערב בצורה גורפת.

    אני גיליתי משהו חדש שלמדתי את זה, והנה אני מעבירה אותו הלאה 🙂

  2. ענבל הגיב:

    שאלה קטנה, אתה זורה את גרעיני הדלורית על המרק בשלמותם? (ז"א– אין צורך לקלף אותם?)

  3. הקוראת בשקט הגיב:

    יהודה עמיחי הוא בהחלט סוג של נס…
    לעניין האמריקאים והארוחות שלהם, נו באמת, גם בימים כתיקונם לא תראה אצלם ירקות טריים – חוץ מאיזה בדל חסה מעולפת, שגם אותה מטביעים בהררי רוטב מבוסס מיונז.
    הדבר הכי מזעזע על שולחן החג הוא הזוועה שהם קוראים לה בטטות. זה מתחיל בבטטות, ואז הוסיפו להן סוכר ודבש ומיצתפוזים ובסוף שמו מלמעלה מרשמלו… (מתכון אמיתי שהוסבר באוזניי בגאווה כמתכון משפחתי ממישהי שהמשפחה שלה בדרום כבר שישה דורות לפחות).
    לעניין הדלעת – אני אוהבת, בשלל צורות וצבעים ודרכי הכנה, ושלך נשמע מתכון מעניין, אנסה בהזדמנות.
    THANKSGIVUKAH שמח!

  4. הקוראת בשקט הגיב:

    ועוד משהו – השתייה המוגזמת זה כדי להתמודד עם הלחץ המשפחתי. כעובד סוציאלי, אתה יכול להסתכל על זה מהצד המחקרי/קליני…

  5. שרה הגיב:

    אני אוהבת מאד דלעת מאז שהיכרתי את הבאטרקאפ פה בגולה הדווייה (הבאטרנאט שנייה לה, אבל גם טעימה). וגם את יהודה עמיחי אני אוהבת מאד. ואני מקווה שלא יעצרו אותך בעוון מרק קומוניסטי לחג ההודייה. רק ניטפוק אחד קטן: גרעינים שהוצאנו מדלעת במו ידינו – לא חשוב איך נקלה אותם – הם לא יהפכו לגרעיני חמנייה :). אגב, איך זה בדיוק עובד עם המרק – אם הם לא מקולפים אז צריך לפצח אותם או שהם רכים? ואם צריך לפצח – זה לא מפריע בפה לחד עם המרק?

  6. שירי הגיב:

    נשמע מעולה! אם מחליפים את קרם הקוקוס בשמנת – כמה שמנת? ואם כן קרם קוקוס, איך הוא נקרא באנגלית, ואיפה היית מחפש אותו בארה"ב?

    • היי שירי – קרם קוקוס נמצא כמעט בכל סופר. אני קניתי בטריידר ג'וז אבל באמת בכל מקום. נקרא
      coconut cream
      שימי לב שאת לא קונה
      cream of coconut
      שהוא ממותק.
      אם משתמשים בשמנת, 150-200 מ"ל לדעתי יספיקו.

      בהצלחה!!

  7. לאכול כבר מהצהריים? לשתות בלי הכרה? רק פחמימות ובלי ירקות?
    נשמע לגמריייי כמו ארוחה כלבבי!

    הדלעת מגן דוד שלך כל כך חמודה! 🙂
    אינטרפרטציה נהדרת והצילום מהמםם
    מיד להדפיס על חולצה 😉

    חוצמזה המרק הקומוניסטי נשמע משגע
    שיהיה חנוכה-הודיה שמח

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s