המקום בו אנו צודקים / יהודה עמיחי – פודינג צ'יה קוקוס וסלט מנגו פיקנטי עם "דברים בעלמה"

Mangos (55 of 56)-20140806

Fullscreen capture 07082014 235008.bmp

עלמה המקסימה באה לבקר אותי אחרי חודשים של תכנוני פוסט משותף. אני רציתי שנעשה ביחד פודינג צ'יה בטעמים. עלמה לא כל כך הייתה בעניין של הצ'יה ובכלל הבלוג שלה הוא לא בדיוק כמו שלי. אז צעקתי עליה וקיללתי אותה ועשיתי לה שיימינג פומבי והודעתי לתוכנית הדוקטורט שלה שהיא בוגדת בטרנד האוכל החשוב ביותר בארה"ב עכשיו והם פיטרו אותה. כי איך יכול להיות שהיא לא בדיוק כמוני? כי אני צודק והיא טועה. ואיך היא בכלל מעיזה באופן כל כך בוטה לא להסכים איתי ועם שאר ארצות הברית שצ׳יה זה ה-דבר.

Mangos (4 of 56)-20140806

סתם נו. ברור שכל זה לא קרה. כלומר עלמה ואני נפגשנו, והיא מקסימה, ברור, והיא באמת לא הייתה בעניין של הצ׳יה כל כך ולכן היא הצ׳יעה במקום שנשחק במנגו. אז מצאנו אמת משותפת – אני הכנתי פודינג צ׳יה קוקוס-מנגו מעולה והיא הלכה על סלט מנגו פיקנטי בניחוח תאילנדי שהיה מצוין ותוכלו למצוא אצלה בבלוג. יצאה ארוחה שלמה וגם שיחה ארוכה ומעניינת. עלמה, כפי שהיא תמיד עושה בכתיבה שלה, פתחה בפני אפיקי מחשבה ורגש חדשים. אם היינו הולכים לפי התוכנית שלי זה לא היה קורה. מה גם שהיינו נתקעים עם שני פודינגי צ׳יה. לא שזה כזה גרוע, אבל הרבה פחות מגוון. אתם מריחים פה סיפור אלגורי? מטאפורה לחיים? מוסר השכל? כן צודקים, לא יצא לי כזה מעודן.

Mangos (1 of 56)-20140806אני לא יודע כלום מהחיים שלי. באמת. מגשש באפלה יום יום ומנסה להיאחז בכל מיני דברים שאני מוצא. לפעמים אני תופס משהו בעל ערך ולפעמים לא. לפעמים אפילו תופס ידית לוהטת של מחבת ונכווה. אבל לא רק אני. גם אתם כאלה. גם נתניהו. וליברמן ויחימוביץ וגלאון. כולנו כבני אנוש קורצנו מאותו חומר. יש לנו יכולת מוגבלת לדעת ולהכיל את המציאות. היא מורכבת מידי. מפשפשים בעלטה פלוס נקודות של אור פה ושם.

Mangos (12 of 56)-20140806אני צודק לפעמים, טועה לעיתים ורוב הזמן נמצא איפשהו באמצע בין הצדק לטעות. כשהייתי קטן חשבתי שיש אמיתות מלאות בעולם, חשבתי שההורים שלי יודעים אותן. כשגדלתי (וזה לקח הרבה יותר זמן ממה שהייתם חושבים) גיליתי ששוד ושבר! אין לאף אחד מונופול על האמת. העולם מורכב מידי, המציאות סבוכה ויש בה הרבה אמיתות שמתקיימות בו זמנית ולעתים (שוד ושבר!), סותרות אחת את השנייה.

Mangos (10 of 56)-20140806חוויתי את זה קודם כל במריבות שהיו לי עם בני זוג לאורך השנים. שנינו תמיד צדקנו (אני קצצצצצת יותר). הצדק לא היה רק של צד אחד (חוץ משלי…), היה גרעין של אמת בדברי כל אחד, אבל אף אחד לא תפס את כל האמת כולה (חוץ ממני כמובן, רגע. לא. אני מנסה להעביר פה נקודה, קיבינמט). הצלחנו לגעת באמת רק כשבנינו אמת חדשה ביחד, שנבנתה על השטחים המתים של כל אחד מאיתנו ועל מה שראינו. יש פילוסופיה שלמה שמוקדשת לדרך הזאת של השגת האמת, דיאלקטיקה (הטיפול הדיאלקטי ההתנהגותי, DBT, זה שאני מתמחה בו מושתת עליה).

Mangos (13 of 56)-20140806פלורליזם. ריבוי דעות. אני יכול לייצג רק את מי שאני ועצמי, מה לעשות, די מוגבל ולכן מזל שיש עוד יצוגים בעולם. למשל, אני לא טבעוני וזכויות בעלי חיים, על אף שאני רואה את החשיבות שלהן, לא בוערות בעצמותיי. אז אני אוכל בשר ומוצרים מן החי. אם לא היו טבעונים/צמחונים ועלמות בעולם כנראה שהייתי עושה את זה בלי לחשוב פעמיים. אבל הם מסביבי (כמה מחבריי הטובים ביותר הם…) והם אוהבים להשמיע את דעתם, ולפעמים הם מעצבנים אותי נורא, אבל הגבלתי את אכילת הבשר והגבינה שלי לפעמיים-שלוש בשבוע בגללם, והתחלתי לקנות ביצי חופש יקרות גם.

Mangos (18 of 56)-20140806

ואני גם שמח שיש חרדים ודתיים בעולם הזה כי אני יהודי ואני מאמין שהיהדות צריכה להשתמר אבל לי אין את היכולת לשמור עליה כי לא גדלתי בתוך ספריה, ואני לא חי אותה כמו שאבות אבותיי חיו אותה. אז טוב לי שיש מי שעושה את זה בשבילי ואני אפילו מוכן לממן אותם קצת (קצת!).

Mango Saladמוכנים? ביג פיניש ופאנצ׳ליין – לכן אני גם שמח על זה שיש ימין ושמאל. ומבקרי מלחמה, גם במהלכה. ריבוי דעות הוא דמוקרטי. הוא מפתח לחברה בריאה ומאוזנת. חופש הביטוי הוא באמת סלע קיומה של מדינה מתוקנת. צריך להלל ולשבח אותו. צריך לקדש ולעודד אותו. לשמוח בו. לחנך אליו. הללויה. אמן (ובאופן מוצהר אני נמנע מלבקר פה את מצב חופש הביטוי אלא רק לדבר בשבחו, באופן כללי. לא כי אני לא רואה את אותו מצב עגום, או לא מיואש ממנו, אלא כי אורי משגב וואן דר גראף אחותך עשו זאת טוב בהרבה ממה שאי פעם אוכל. ממליץ בחום לקרוא אותם).

Mangos (38 of 56)-20140806

כמה משעמם וחדגוני היה העולם אם כולם היו חושבים כמוני, וגם כנראה שהיינו מגיעים אל האבדון… כי מה אני מבין? גם לא היה לנו סלט מנגו פיקנטי. רק מלא פודינג צ׳יה.

אז בעניין הצ'יה. כה טרנדי. הוא הפשתן החדש, רק משודרג. מספרים שהוא מלא בחומצות אמינו, סידן, אנטי אוקסידנטים, חלבון ועוד מלא דברים טובים ושהוא עוזר בהרזיה. אז מספרים. אני לא מתרגש מטרנדים של אוכל יתר על המידה. אבל הוא ממש נחמד לאכילה וזה כבר מרגש, במיוחד כפודינג. ניסיתי בכל מיני וריאציות וככה זה יוצא הכי טעים.

Mangos (41 of 56)-20140806

תצטרכו:

  • 1 כוס חלב קוקוס
  • 1/2 כוס מים
  • רבע כוס זרעי צ'יה (להשיג ביוקר בחנויות טבע)
  • כפית תמצית וניל
  • 1.5 כפות מייפל / דבש / ממתיק נוזלי אחר (אני, כמו עלמה, לא נהנה ממאוד מתוק, אז זה רק קצת מתוק. אפשר להוסיף עוד אם בא לכם, או לזרזף מעל כשמגישים)
  • קוביות מנגו קטנות
  • לי גם היו אוכמניות טריות כי אני חי באמריקה אז הוספתי כי טעים ומצטלם יפה. אתם לא חייבים. גם מנגו לבד זה מעולה.

Toppings

מערבבים בקערית את כל החומרים מלבד הפירות. נותנים לזה לעמוד שתי דקות, זרעי הצ'יה סופגים את הנוזלים ונדבקים קצת אחד לשני אז מערבבים שוב. עוטפים את הקערית בניילון ומכניסים למקרר ללילה. כשמוציאים בבוקר הזרעים תפוחים מספיגת הנוזלים ומתקבל פודינג טעים וקליל וטבעוני וחסר גלוטן ו-raw. מה עוד ניתן לבקש? מגישים בקעריות עם מנגו מעל.

אוכלים בפלורליסטיות פודינג צ׳יה וסלט מנגו פיקנטי, ביס מזה וביס מזה, ממילא הכל מתערבב בבטן.

Mangos (54 of 56)-20140806
ועוד שתי הערות על "המצב" אם יורשה לי:

1. מהו תכליתו של הגן הגברי המסתורי שכפתור האון שלו מתישהו בסוף שנות ה-20 תחילת ה-30 והופך אוזני גברים נעריות לאוזני טרול שעירות? אדם קם בוקר אחד ומגלה במעלית מוארת הפלורסנט שאוזנו, שהייתה האיבר החלק היחיד בגופו, מקור גאווה ונחת, התכסתה פלומה. האם זו ההכנה התרמית של הגוף לקראת גלות לעת זקנה על קרחון, אסקימו סטייל? או אולי הטבע שמוכיח לנו שאכן, כן באנו מהקוף?

2. יש לי מדיח כבר 4 שנים. כשרק קיבלתי אותו חשבתי לעצמי – מטופש. מי צריך מדיח? אך מאז לא שטפתי כלי ואני אוהב את החיים הרבה יותר. אני שואב נחת מהעמסת המדיח, ונגינת מנועיו וטיפותיו מלטפת את אוזניי (השעירות) ומזכירה לי לילות שישי בסלון המואר באור הטלויזיה על הספה אצל הורי אחרי ארוחת ערב. אבל אז צריך לפרוק אותו והקסם פג. אני שונא לפרוק את המדיח (ולקפל כביסה). במיוחד שנואה עלי מלאכת מיון הסכו״ם. לאחרונה עליתי על סטרט אפ היסטרי. נכון שיש חלוקה של תאים בסלסילות? אני מייעד כל אחד לסכו״ם נפרד. יהיו שיאשימו אותי בסתימת פיות, גטואיזציה וסגרגציה על רקע פונקציה ומראה, אך חברים, מטלת פריקת המדיח הופכת פשוטה בהרבה.

Mangos (53 of 56)-20140806

44 תגובות על “המקום בו אנו צודקים / יהודה עמיחי – פודינג צ'יה קוקוס וסלט מנגו פיקנטי עם "דברים בעלמה"

  1. יפה בן חור הגיב:

    נהניתי לקרוא את הפוסט.
    אגב גם אני נכויתי ב2 אצבעותי מסיר לוהט אתמול כאב ועבר לי.
    שבת שלום

  2. מ' הגיב:

    מקסים! תודה ותודה!

  3. רויטל הגיב:

    הכל פה פשוט מרגש…הכתיבה.הצילום.המחשבות והאוכל…תודה

  4. ורד רונן הגיב:

    תודה

  5. […] לקריאת פוסט הצ'יה והמנגו של יובל– […]

  6. haya הגיב:

    קסם צרוף , זה מה שזה..

  7. anatlevin12 הגיב:

    שניים במחיר אחד, תענוג!

  8. מור הגיב:

    עוד פוסט מהמם שלך 🙂
    לגבי עניין הסכו״ם במדיח – אין לי אמנם אחד בבית, אבל אמא שלי גילתה את פטנט הסכו״ם לפני שנתיים-שלוש, כשעוד גרתי אצל ההורים, וזה שינה את חיי כולנו.

    ולגבי הצ׳יה – אני מחבבת פלוס את עלמה, אז אל תגלה לה שאמרתי את זה, אבל אני לחלוטין בצד שלך. פודינג צ׳יה זה ה-דבר, אני מכורה לגמרי!

  9. פודינג מצ'יה, כמה גאוני! הכרתי את הצ'יה דרך חברה שמוסיפה אותם לסלטים וליוגורט, הפודינג נראה שלב אבולוציוני ראוי. כמו כן, מסתבר שזה סוג של מרווה. דרום אמריקאית או משהו כזה, אבל מרווה.
    השיר הזה של עמיחי מלווה גם אותי בימים האחרונים. אבל במיוחד שורות הסיום:
    ולחישה תשמע במקום
    שבו היה הבית
    אשר נחרב.

  10. אם אני אכתוב במדויק מה עשה לי הפוסט שלך זה יהיה 1. לא במקום, 2. אישי הרבה יותר מידי, 3. TMI . אז אני אגיד רק שהוא מושלם.

  11. גל הגיב:

    זה מצחיק, תמיד הייתי מודע לפודינג הזה, ולא יודע למה חששתי לנסות. אולי הפוסט היפייפה הזה ישחרר את הרסן.
    ובהחלט מפגש פסגה בניכם 🙂

  12. נופר הגיב:

    פשוט תענוג. אין מילים. תענוג. כמה דקות ארוכות של קריאה איטית של יופי פנימי וחיצוני שנשארות גם אחרי.

  13. אפרת הגיב:

    הכל מקסים אבל במיוחד ההערות בסוף ((::

  14. belvane הגיב:

    אני קוראת שקטה של הבלוג כבר כמה זמן, אבל ברשומה הזו כתבת משהו – קשה לי למצוא מילים לא מופרכות ומשומשות מכדי להסביר מה זה עשה לי. כתבת כך:

    "ואני גם שמח שיש חרדים ודתיים בעולם הזה כי אני יהודי ואני מאמין שהיהדות צריכה להשתמר אבל לי אין את היכולת לשמור עליה כי לא גדלתי בתוך ספריה, ואני לא חי אותה כמו שאבות אבותיי חיו אותה. אז טוב לי שיש מי שעושה את זה בשבילי ואני אפילו מוכן לממן אותם קצת."

    …וככה, בפיסקה אחת, הסרת ממני הרבה, הרבה שנים של כעס על כל מה שמקובל לכעוס עליו בנושא. הרמאויות, השוויון בנטל, הפרזיטיות – אבל כמו שהצגת את זה, פתאום כל הכעס התפוגג לי. אתה צודק; אני באמת שמחה שמישהו משמר את התרבות היהודית, במיוחד כי אני לא, ובעצם אני די שמחה לדעת שחלק מכספי המיסים שאני משלמת מושקעים במטרה הזו. הנצחת תרבות עתיקה שאני איכשהוא אפילו חלק ממנה.

    קשה לי להסביר כמה רבה ההקלה וכמה נעימה נקודת המבט הזו, וכמה נאמנה לאמת שלי היא, אבל בעיקר כמה כיף לא לכעוס יותר. וכמה כיף לחשוב על החרדים כך ולא אחרת.

    תודה רבה לך על השיפור באיכות חיי, מעומק הלב.

  15. pitzpootzim הגיב:

    מה שהכי הקסים אותי בפוסט הזה [והיו/יש הרבה] זה העובדה שהתמונות עצמן פלורליסטיות לכשעצמן; מנגו כתום-כרוב סגול-אוכמניות כחולות-בצל ירוק-כוסות מרטיני? variety show תרתי משמע.

  16. תמי הגיב:

    יפה, ומקסים ונהדר!
    הטקסט והתמונות והמקוריות. ואני תיכף יוצאת לחפש צ'יה, כי זו אכן תגלית עבורי.
    ואני אוהבת גם את הניסיון להקרין סובלנות, ובכל זאת לא יכולתי להסכים איתך בדבר אחד:
    "הצלחנו לגעת באמת רק כשבנינו אמת חדשה ביחד, שנבנתה על השטחים המתים של כל אחד מאיתנו ועל מה שראינו…" כך אתה כותב ואני מצטרפת, אבל כשהשטחים המתים הם אנשים…
    לנתניהו, ליברמן, יחימוביץ וכו' – אסור לגשש באפילה. מותר לנו במטבח הביתי שלנו אבל לא בזירה המדינית ולא בשדה הקרב.
    סורי, אבל כמה שאני מתאמצת, אני לא יכולה למצוא אצלי מקום לסלחנות או סובלנות בנקודה הזו.

    • תודה תמי!

      אני לא מטיף פה לסלחנות. ואני מסכים איתך לחלוטין, מלבד זה שלא נראה לי שיש לנו ברירה בעולם הזה אלא לגשש באפילה. אני פשוט טוען שכולנו מגששים באפילה כמצב קיומי… אין אמיתות מוחלטות. צריך להגן על עצמינו ובאותו הזמן זה גורם לאבידות בנפשות של חפים מפשע. שתי אמיתות שלא מתיישבות אחת עם השנייה היטב, אך קיימות בכל זאת…

  17. Sharon הגיב:

    פוסט יפייפה! כמה רגש ויופי.

  18. נוימי הגיב:

    הי
    אז הכנתי כבר פעמיים את הפודינג ופעמיים הבכור בן ה10 שלי טרף אותו אבל לי הוא נוזלי מדי, נוזלי מאד. יש לך מושג למה? זה אמור להיות יחס של כוס וחצי נוזל על רבע כוס צ'יה?

    • הממ, אני עושה כוס וחצי נוזל על רבע כוס צ'יה ואחרי לילה במקרר זה יוצא סמיך במידה טובה בשבילי, יכול להיות שזרעי צ'יה שונים מגיבים אחרת לנוזלים. אם יוצא נוזלי מידי אפשר להוריד בכמות המים או לוותר עליהם לגמרי.

    • בעקבות התגובה הכנתי שוב ומדדתי כמויות היטב. המתכון עובד מצוין עם הצ׳יה שיש לי פה. המסקנה שלי היא אכן שצ׳יות שונות שותות נוזלים באופן שונה. על כן, ייתכן שיש צורך במעט ניסוי ותעייה עם הצ׳יה ה״מקומית״

  19. אנה הגיב:

    איזה פוסט מקסים. חיפשתי מה לעזאזל לעשות עם צ'יה (גם אני לא מתה על טרנדים אבל דברים בריאים זה נחמד…) ומצאתי הרבה אמת. המילים הנכונות ברגע הנכון.

    תודה!

  20. גיל הגיב:

    אין לי מושג כמה פעמים רציתי להגיב כאן ולספר עד כמה אני קורא כל מילה בשקיקה ועד כמה כיף פה, וכל פעם שוכח.
    אז אחרי שכבר הכנתי את הפודינג הזה משהו כמו 5 או 6 פעמים (וגם ההורים שלי כבר מכינים ומכורים), החלטתי שהגיע הזמן.
    אז… מה שכתבתי למעלה 🙂
    אגב, באחד מהנסיונות, הכנתי עם חלב אגוזי לוז במקום חלב הקוקוס וגם הוספתי קצת קינמון, ויצא מאוד מוצלח!

    אגב 2, לגבי זה שלחלק מהאנשים יצא נוזלי מדי, באמת גיליתי שצ'יה ממותגים שונים מגיבה ותופחת קצת שונה. היה לי עד עכשיו מיכל שקניתי בעדן טבע מרקט (ולצערי אני לא זוכר את שם החברה) שעבד בדיוק עם כמויות הנוזלים במתכון, והצ'יה במיכל הנוכחי שלי תופחת הרבה פחות וסופחת הרבה פחות, ולכן על אותה כמות נוזלים אני שם כמות וחצי של זרעים.

  21. Ohad Huri הגיב:

    מאוהב בכתיבה שלך (ויותר בפודינג צ'יה!)

  22. עידית הגיב:

    כמות הפעמים שתפסתי מחבת לוהטת, או אפילו תבנית תנור(!) לוהטת היא בניגוד מוחלט לכמה שכל הערכתי שיש לי. כמו כן ברור שמסדרים את הסכו"ם במדיח לפי נושאים, אחרת מה, נעמוד ונמיין כפיות ומזלגות? האם לא סבלנו מספיק בחיים?

    גם אנחנו נפלנו בפודינג צ'יה בבית וזו הפכה להיות אחת מארוחות הבוקר הקבועות שלנו, אפילו הקטן בעניין. אני מכינה את זה קצת אחרת, עם עירוב של חלב סויה ויוגורט עזים, אבל לגמרי ננסה עם קוקוס. רק הערה אחת לגבי הצ'יה: הכמות המומלצת היומית היא משהו כמו שתי כפות, אז זהירות עם כל הסיבים האלו

  23. שיר הגיב:

    שלום, הפודינג נראה מעולה.. האם אפשרי להחליף את חלב הקוקוס בחלב סויה או שהקוקוס מהווה מרכיב עיקרי בטעם? תודה מראש!

כתוב תגובה לנופר לבטל