נפילה אל המדרגה העליונה / (חב"ד) מתוך סיון הר-שפי – מאפינז כורכום טרי מלוחים-מתוקים

Turmeric Muffins (45 of 58)

Fullscreen capture 12272014 103956 AM.bmp

(ניגון חב"די, משורר לא ידוע, מופיע בספר השירה של סיון הר-שפי שמש שקהלת לא ידע, ע"מ 9, הוצאת הקיבוץ המאוחד)

בוקר. הגוף התעורר אבל המוח עוד לא ולשנייה קצרצרה, נעימה ומבלבלת אנחנו רק גוף ונשימה. הנשמה עוד לא חזרה משיטוטיה הליליים. שניות של קסם אלוהי, בלבול קוסמי. סדרים שהתהפכו. הגוף שלא רגיל לחופש הזה, קורא לנשמה לחזור מהרפתקאותיה שבחסות-החשכה, והיא נשאבת בצייטנות מהמיטה, מקירות החדר, מהבגדים שעל הרצפה, מהחלונות והעיר, והעולם והשמיים שם טיילה ויצרה חלומות, ונאספת בחזרה לתוכנו דרך החורים והנקבוביות. היא מתחברת שוב בפנים, פאזל בן אלפי חלקים, מרכיבה את עצמה ואת עצמנו מחדש, ולעולם פתאום שוב יש איזו משמעות שקשורה לאתמול ולהיום ולמחר שלנו. האנושות והאנושיות נוצקים חזרה לתוכנו.

Turmeric Muffins (16 of 58)

לפעמים כל חתיכות הפאזל של הנשמה מתיישבות אחת בתוך השנייה בדיוק, בהתאמה עם הגוף. לא צריך להפעיל כוח כדי להרכיב אותן ביחד והיום החדש מרגיש מזמין ומוכן לקראתנו. לפעמים חתיכה אחת מאחרת או אבדה, נתקעה בהרפתקאה או קצת התחספסה וכעת לא מתיישבת בדיוק. או שהנשמה קצת התקמטה בלילה – אולי התכווצה או התרחבה בשיטוטיה, השתנתה, ולא מצליחה להרכיב את עצמה כמו שצריך או לאכלס את הגוף שעוד לא התרגל למימדיה החדשים. השיער לא מסתדר, הפנים נפוחות, הגוף כבד והשרירים מורגשים. הנשמה יוצאת קצת מהקווים, מגיחה מהקצוות חשופה ורגישה וככה גם היום מתחיל. תחושות אי-ההלימה והחשיפה לא נעימות.

Turmeric Muffins (12 of 58)

רגעי הקימה משפיעים על כל היום שלי ואני אף פעם לא יודע לִצפות איך הם יראו. יש בקרים נהדרים של הלימה מושלמת. אבל בבקרים שבהם הנשמה לא מתיישבת בדיוק אני מתמלא באי-נחת, בתחושה של לחץ שאני מפספס משהו, לא מספיק. מי שעוקב אחר הבלוג כבר יודע שכשאני מזהה כאלה רגעים אני מנסה למצוא להם פתרונות. ניסיתי מדיטציה על הבוקר, אבל אני לא מצליח. ניסיתי פעילות גופנית, וכמה שאני נהנה ממנה בערב, כך היא גורמת לי סבל קיומי ורחמים עצמיים על הבוקר. ניסיתי לקום ולחשוב על מה שאני מודה עליו בעולם והרגשתי אמריקאי סכריני. ניסיתי גם להזיז את הפלא-פון ולא להציץ בו מיד וזה קצת עזר. אבל עוד לא מצאתי מתכון להתחלת היום באופן שירגיש חלק ונעים ויעורר נחת ולא לחץ בימי חוסר הלימה. פתאום אני מבין הנחת תפילין (אין סיכוי…) באופן אחר לגמרי. כל בוקר לחזור על טקס נשמע לי כמו אפשרות לנחת, לתיעול נכון של האנרגיות, להרגעת הנשמה והסדרתה אחרי לילה של שיטוטים בעולם שיכול להיות מחוספס. מה אתם עושים כדי לפתוח את היום באופן מיטבי? אולי חוכמת ההמונות תעזור לי במציאת פתרון?

Turmeric Muffins (1 of 1)-4

משהו קרה לגוף שלי אחרי גיל שלושים ושינה הפכה להיות פחות חשובה. עד סוף שנות ה-20 לחיי הדבר הראשון שהייתי חושב עליו בבוקר היה מתי יהיה לי זמן לשנ"צ. הגוף שלי רק רצה לישון כל הזמן. הייתי מארגן את היום כך שאוכל לחזור הבייתה בין עבודות או שיעורים ולנוח. היום אין לי את זה. אז הייתי ישן בסיטואנות ואשראי, היום אני ישן במזומן. גם נהייתי איש של בוקר. נהנה להתעורר מוקדם גם בימי חופש. הלוואי וזה היה 5 בבוקר. מאלה שבשבע כבר רצו 5 ק"מ, עשו כביסה וספונג'ה ועכשיו יושבים עם הקפה והעיתון לצפות בזריחה. האם זה הפתרון? בוקר ארוך יותר? אבל אז מה יהיה על אהובותיי משכבר הימים, שעותיו הקטנות – הרומנטיות, הנמתחות והיצירתיות של הלילה? איך אוכל להקריב אותן בשביל שעות הבוקר של המבוגרים – המעשיות, היעילות והמדודות?

Turmeric Muffins (1 of 1)

מאז שיש לי עבודה גם יש לי שגרת בוקר קבועה. מתעורר ב-6:44, מיד שם את המקינטה לקפה ומכין 2-3 ביצים. מקשקש אותן, הופך ומכבה את האש. כך הן תשארנה חמות בזמן שאני מתארגן ומתלבש. אני חוזר כעבור 8 דקות מחופש לעבודה. חצי אבוקדו, כמה פרוסות מוצרלה או מאפין כורכום, חלב בקפה ומתיישב להתעדכן במה שקרה בשעות שהנשמה שלי התפזרה לה בעולם. יוצא מהבית ב-7:18 אחרת לא אספיק לסאבווי שישנע אותי לרכבת המדויקת שתעזוב ב-7:39 ותיקח אותי לעבודה. משהתיישבתי ליד החלון בצד שמאל של הרכבת, כך יהיה לי הנוף של ההדסון, אני יכול לנשום לרגע, יש לי 33 דקות של זמן בהייה (ומחשבות על קוסקוס כרובית).

Turmeric Muffins (10 of 58)

כל בוקר אני אוכל אותו הדבר. כבר שנתיים. גיליתי שאם אני מוריד את הלחם בארוחה ומעלה את החלבון אני מרגיש שבע יותר במהלך היום והרבה יותר טוב באופן כללי (ולמי שתוהה רמות הכולסטרול שלי הכי נמוכות שהיו אי פעם…). לקח לי זמן להגיע לתפריט הזה וקשה להזיז אותי ממנו כי הוא ממש עובד לי, לכן זה שמאפניז הכורכום האלה נכנסו בתור שחקן סמי-קבוע אומר עליהן המון. הקריטריונים שסיפקו להם כזה מעמד: אין בהם סוכר (מלבד מהפירות) שזה משהו שאני מקפיד עליו, בעיקר בבוקר אבל גם בכלל. רוב ה"קמח" שלהן הוא זרעי חמנייה ושיבולת שועל טחונים – מרכיבים עם ערך תזונתי גבוה וערך גליקמי נמוך. חוצמזה שהם מלאים בכל טוב, מלוחים ומתקתקים גם יחד וביס מהונדס של ביצה, אבוקדו ומאפין מתקרב לשלמות. הם מאפשרים גם אלתורים כל מיני. שיניתי פירות, שיניתי קמחים וזרעים וזו הגרסה שהכי נהנתי ממנה עד היום, היא גם הכי נאמנה למקור (מהבלוג הנהדר Green Kitchen Stories).

Muffins

מילה על כורכום. לי, כמו שבטח לרבים אחרים, יש אברסיה לכורכום במיוחד מאז השירות הצבאי. המתכון המקורי דורש כף של אבקת כורכום יבש. המרתי אותו בשתי כפות גדושות של שורש כורכום טרי טחון. לטרי יש טעם מתקתק ואדמתי והוא טעים מאוד בעיני, אפילו בתה. אם אין בידכם להשיג שורש טרי, המאפינז האלה טעימים מאוד גם עם אבקת כורכום רגילה. ואם בא לכם לשחק עם תבלונים אחרים, לכו על זה וספרו לי איך יצא.

Turmeric

זה המאפינז עם ה-כ-י הרבה מרכיבים בעולם. אני יודע. תכינו אותם בכל זאת, הם שווים כל מרכיב. אני מקפיא בקופסה גדולה ומפשיר 2-3 בקרים בשבוע ולפעמים גם כחטיף לפני או אחרי חדר הכושר. וכן, צריך מעבד מזון. אי אפשר להתחמק ממנו במתכון הזה לצערי. מספיק לכ-12 מאפינז.

Turmeric Muffins (18 of 58)

מצרכים יבשים

  • 1 כוס זרעי חמנייה / אגוזי לוז
  • 1 כוס שיבולת שועל
  • 2/3 קמח כוסמין מלא
  • 1.5 כפיות אבקת אפייה
  • 1/2 אבקת סודה לשתייה
  • 2 כפות שורש כורכום טרי מגורר או כף אבקת כורכום
  • כפית הל טחון
  • מעט פלפל שחור טחון

מצרכים רטובים

  • 2/3 כוס רוויון
  • 1/3 כוס שמן זית או חמאה
  • 2 בננות בשלות
  • 5 תמרים
  • 3 ביצים

לסיום

  • מעט שיבולת שועל לקישוט
  • כ-2 פטלים קפואים לכל מאפין (הכי טעים עם פטל לדעתי. אפשר גם עם אוכמניות, או פטל שחור) בשום אופן לא לוותר על הפרי!

Turmeric Muffins (42 of 58)

הוראות הכנה

את זרעי החמנייה ושיבולת השועל טוחנים ביחד במעבד מזון עד שהם מגיעים למרקם של קמח גס. מעבירים לקערה ומוסיפים את כל שאר היבשים.

Food Processor 2

כעת במעבד המזון טוחנים היטב את הבננות, הרוויון שמן/חמאה מומסת והתמרים עד שנהייה שייק חלק.

בקערית נפרדת טורפים את שלושת הביצים. מוסיפים את כל החומרים הרטובים ליבשים ומערבבים היטב.

Food Processor 3

זו לא עיסה מאוד שומנית ולכן כדאי לשמן היטב את תבנית המאפינז שלכם והכי כדאי להשתמש במאנז'טים וגם אותם לשמן אפילו.

מחלקים שווה בשווה. מטביעים כ-2 חתיכות פטל בכל מאפין ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 לכ-15-20 דקות עד להשחמה קלה והתייצבות של המרכז.

Turmeric Muffins (41 of 58)

מניחים למאפינז להתקרר קצת. הן הכי טעימות חמימות מהתנור, אך גם מופשרות מהמיקרו הן עובדות נפלא.

Turmeric Muffins (47 of 58)

אוכלים מאפינז כורכום טרי ומחליקים קמטים בנשמה וביום.

27 תגובות על “נפילה אל המדרגה העליונה / (חב"ד) מתוך סיון הר-שפי – מאפינז כורכום טרי מלוחים-מתוקים

  1. מעין הגיב:

    זה אמנם קצת מורכב מדי בשבילי אבל נהניתי, כמו תמיד, לקרוא. כורכום נחשב לסופרפוד רציני: טוב נגד כל מיני מחלות, מחזק את המערכת החיסונית ובטח עוד דברים. כל הכבוד שאתה מצליח להכניס את זה לאוכל מתוק ו/או של בוקר

  2. ריבי הגיב:

    מדיטציה על הבוקר זה מתכון לימים זורמים. כורכום לא ניסיתי 🙂

  3. מאיפה משיגים שורש כורכום טרי במחוזותנו ? WHOLEFOODS

  4. הדר הגיב:

    אתה כותב נהדר, יובל!
    נראה לי שאת אלה אני מוכרחה להכין בקרוב.

  5. idity8 הגיב:

    זה בשבילך יובל יקר https://ursulla.bandcamp.com/track/–6
    את הנוסחה שלי לבוקר מוצלח עוד לא מצאתי אבל כורכום אני מאוד אוהבת וגם את איך שאתה כותב 🙂

  6. Adar הגיב:

    מה אתה קונה פה בתור ריוויון ?קפיר? אם כן , איזה סוג חלב?

  7. יהלה הגיב:

    אני חסידה של תוספות פחממתיות לארוחת הבוקר שאינן לחם של ממש, אז סימנתי לעצמי את המתכון הזה, והנה הכנתי אותו! יצא מאד טעים, אפילו שלא היו לי את הפירות שציינת. ההתעקשות שלך על פרי גרמה לי להטביע במאפינס קוביות תפוח ברגע האחרון.
    לתל אביביים מביניכם ששוברים את הראש איפה ניתן להשיג שורש כורכום, אני שמחה לבשר שבשוק הכרמל הוא זמין בשלל דוכנים.

    ולסיום, שאלה – בתוצר הסופי אני רואה פיסות ירקרקות של משהו.. מה זה יכול להיות? הכורכום משנה צבעו באפייה? אולי גרעיני החמניה?

  8. The Cookie Fairy הגיב:

    גמני לאחר שנים של חרפנות על, קצת מוטרדת מהתקופה האחרונה בה השינה פתאום מרגישה לעיתים קצת פחות הכרחית,
    והתעוררות בבוקר מוקדם עוד לפני שהשעון מצלצל גורמת בכל פעם מחדש לתחושה תמוהה.
    עדיין מקווה שזו תקופה חולפת, כי אין כיף יותר מלישון בשבת עד מאוחר.

    חוצמזה המאפינס שלך מגניבים לגמרי ונשמעים סופר מסקרנים!
    הכורכום וההל באווירת הקארי עושים חשק לגירסת בננות-קוקוס-שברי שוקולד חלב-קמח לבן 🙂

    • לי יש תקופות חולפות עם שינה כל הזמן. דבר אחד שלא השתנה כבר הרבה זמן (טפו טפו טפו) זה שלהירדם לוקח לי בין דקה ל-3 דקות. ותכלס – גם הגרסה שלך למאפינס נשמעת מעולה 🙂

  9. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    הי יובל
    נהנית לקרוא את הדברים שאתה כותב, ובין לבין לבהות בתמונות.
    לאור זאת שאני לא צורכת חלב וביצים, במה היית ממליץ להחליף במתכון זה, אם ניתן בכלל?

  10. ליאת הגיב:

    מה זה חצי אבקת סודה לשתיה ? חצי כפית ? חצי חבילה?

  11. מיכל הגיב:

    יצא נהדר! למרות שציפיתי לטעם מודגש הרבה יותר של הל וכורכום. מעניין אותי אם ניסית את ציפוי הגרנולה קראמבל מהמתכון המקורי?

  12. לירן הגיב:

    בתור קורא נלהב של הבלוג, ופעם ראשונה שאני מאוד רוצה להכין – האם חשבת/ ניתן להכין בתבנית אינגליש קייק?

  13. טולי הגיב:

    מאז שראיתי את הפוסט רציתי להכין ואפילו מצאתי בשוק שורש כורכום טרי… בינתיים עבר הזמן והכנתי רק בשבת האחרונה. השתמשתי ברסק תפוחים ללא סוכר במקום הבננות, הורדתי את ההל והפלפל החריף (הכנתי לילדים הקטנים שלי ולא הייתי בטוחה שהם יתמודדו טוב עם החריפות) במקום פטל, שמתי גוג'י ברי – ויצא פשוט נפלא! אני לא התאפקתי ואכלתי שלושה… והילדים שלי פשוט משתגעים על זה…רוצים לאכול לפחות 2 כל בוקר בדרך לבית הספר, כך שאני כבר צריכה להכין עוד נגלה… תודה רבה רבה על מתכון מוצלח ביותר!

  14. אַָבִיאֵם הגיב:

    היי יובל,
    כמה יפה את כותב, מאוד מרגש ומעורר מחשבה, ממש תענוג לקרוא.
    בדומה לך, גם אני מקפידה על מאכלים עם ערך גליקמי נמוך אז ממש התלהבתי כשראיתי את המתכון ואתמול הכנתי את המאפינס והם נחלו הצלחה מסחררת, ישר חוסלו חמישה מאפינס עם שילוב הטעמים הכי מיוחד שטעמתי לאחרונה, תודה רבה רבה על המתכון 🙂

  15. […] פוסטים כל כך מקסימים שאני קוראת אותם שוב ושוב – הנה אחד כזה והנה עוד […]

  16. לוסיל הגיב:

    כשאני מתעוררת בבוקר מעוכה ובלתי מרוצה מעצם קיומי, אני מדליקה רדיו (על 88, אבל נראה לי שזה בר-החלפה) ורוקדת קצת מול המראה. סתם ריקודים דביליים וחסרי קורדינציה, פועלים כמו קסם. בחיי שככל שהשיר המשודר פחות רקיד, ככה יותר טוב. נסה ותיהנה.
    אכין את המאפינס מיד כשאצליח ללקט את שלל המרכיבים, כרגע חסרים לי לפחות שבעה.
    תודה!

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s