על עצמי / לאה גולדברג – פסטה ברוטב חציל שרוף ועגבניות שרי עם אמנון יוהס

Eggplant Tomato Sauce (1 of 1)-3

Fullscreen capture 462016 93956 PM.bmp

(מתוך לאה גולדברג, שירים ג' / לאה גולדברג, ע"מ 85, הוצאת ספרית פועלים 2004)

הפרחים שבקנקן על השולחן יודעים את הזמן עמוק בתוכם. הוא צרוב בעלי הכותרת שלהם, בגבעולים הדקים, שממשיכים לשתות מהמים גם אחרי שנקטפו מהפקעת. הם פרחו כולם ביחד, לפי אות של השמש והארץ, והיום הם הכי פתוחים שאי פעם יהיו, מתמתחים לכל עבר ומפיצים את הריח שלהם, מייחלים למגע. הם הגיעו לשיא ההדור שלהם ומכאן הדרך למטה קצרה. מחר, אני כבר יודע, למוד פרחים בקנקנים, אקום לראות את החיוּת שלהם מתחילה לפנות מקום לכליה. פרחים בבית אף פעם לא ממש שימחו אותי כי הם בשיאם זמן כה מועט ואז קמלים, ומתפרקים ובסוף נשארת רק עצבות חומה ונבולה. פרחים בבית נועדו למי שלא מפחד לקבל תזכורת תמידית שהזמן מבעבע בתוכנו בלי הפסקה. צריך להחליף אותם לפני שהעצב מגיע או לחיות עם הוכחה ששינוי כל הזמן נמצא באוויר.

Eggplant Tomato Sauce (3 of 42).jpg

Eggplant Tomato Sauce (9 of 42)

הכל תנועה והכל גם עומד, אנחנו עשויים מחלקיקים שפעם הרכיבו מישהו אחר ועברו את כל גלגולי החיים והמוות וכרגע הם בנו ולאן ימשיכו מכאן, אי אפשר לדעת. הגוף שלנו מורכב מעצים ושיחים, חיפושיות וכלבים, דינוזוארים ואנשים שהיו ואינם עוד, אלא בזכרון החמקמק של החומר. המים שאנחנו שותים כבר הרוו יערות ופרחים, חיות ואנשים, התאיידו והתעבו מחדש והתגלגלו בין שמיים ואדמה וים והגיעו אל הברז ומשם חזרה אל גוף האדם. מנקודת המבט של הנצח כולנו בסופו של דבר בדיוק אותו חומר ואולי זה בעצם מה שאנשים חווים כשהם מדברים על גלגול נשמות, המולקולות שראו עולם ומלואו כבר זוכרות קצת מכל מי שאי פעם הרכיבו.

Eggplant Tomato Sauce (5 of 42)

ההווה חורש את העתיד והופך אותו לעבר והזמן נחתם בחומר. יש מרכיב של זמן עמוק בתוכנו והשעונים, לוחות השנה, הטיימרים והסטופרים שהמצאנו בקושי מצליחים לתפוס מימד קטן מתוך החוויה האמיתית של המשך. נתנו לזמן יחידות כדי שנצליח לדבר עליו, אבל הוא לא באמת נכנע להן, הוא הרבה יותר סמיך. ובעוד הגוף מסונכרן עם הזמן, חי בתוכו וכפוף לו, הנפש, כך לפחות נדמה לי, מתפקדת במישור אחר, עונה לחוקיות אחרת. התינוק והילד שאני שהפכו למתבגר ואחר כך למבוגר, וכל אלה עדיין נגישים בתוכי לפעמים כאילו שהיו כאן ועכשיו ומאז ומתמיד. 34 שנים של חיים, על הגוף שלי רואים, בנפש אני לא מרגיש אותן. היא יודעת אותי עכשיו וגם את ההוא של פעם אבל לא מבינה בזמן שחלף ביניהם.

Eggplant Tomato Sauce (22 of 42)

הגוף מזדקן, זה ברור, אבל הנפש שלי רק משתנה בדרכים קשות לחיזוי. הזמן הוא רק שולי בשבילה, היא מצפצפת עליו מלמעלה, מכירה בקיומו אבל לא מתקמטת ממנו באותה הדרך כמו העור. הגוף משועבד לזמן, והנפש לחוקים אחרים של קיום. היא מגיבה לתחושות, לאנשים, לביחד ולבד. אצלה הכל יחסי. יש תקופות שהשאירו בה את חותמן שעיצבו ושינו אותה בזמן קצר, ויש חודשים, ואפילו שנים שבהן היא הייתה כמעט דוממת ולא נרשמה בה תנועה רבה. תקופות שלמות היא יכולה להיתקע בלא ניע ואז ברגעים ספורים היא יכולה להשתנות. ואולי לכן אף פעם לא התרגשתי מימי הולדת בשנים. 18, 21, 25, 30… כולם עברו. מעולם לא הייתי איש של תאריכים, מקטלג את העולם על פי חוויות ותרחישים.

Eggplant Tomato Sauce (8 of 42)

ועל אף הנסיון שלי להיראות סופר טרנסדצנטלי יש לי גם שתי רגליים על הקרקע, נשבע. ובתקופה הזאת של השנה אני נכנס ללחץ כי בכל זאת הזמן סוגר מעגלים ויום הולדת נוסף מגיע והשבועות לפני קצת מלחיצים.  כי אני לא יודע איך לחגוג וכל שנה אני נבהל מחדש שזה יהיה לא מספיק מיוחד או מיוחד קצת יותר מידי. השנה החלטתי שיום הולדת זה בשביל להגשים חלומות. וזה הזמן לעשות משהו שבא לי ושאחרת בחיים לא הייתי עושה. אז שכרנו בית באמצע היער ששייך לזוג שבבעלותם בית קפה ומאפייה ועל כן הבית כנראה גם מתפאר במטבח מצויד למשעי (את הקיצ'ן אייד נביא בעצמנו… השאר כבר שם) וכבר שבועות שאנחנו חולמים את כל הפרויקטים הקולינריים שביום-יום ובמטבחון הניו יורקי הקטנטון שלנו אנחנו לא מספיקים.

Eggplant Tomato Sauce (1 of 1)-2

בחלום שלי, ניסע בין חוות, נקנה מכל הבא ליד, ואז נבשל משך שלושה ימים: קרואסונים, מוצרלה ביתית וריקוטה, פּוּלד פּורק, צירים סמיכים, לחמי מחמצת וסוכריות גומי ביתיות, מרמלדה וחלומות אחרים לרוב. את המצרכים אנחנו כבר אוספים במשך שבועות וההתרגשות רבה, כה רבה. ובסוף כשנחזור לניו יורק נזמין את מי שיהיה בסביבה לטעום. נדמה לי שבאוכל הגוף והנפש שלי נפגשים, וכשזה קורה, כשהם מתקיימים ביחד באותו מימד ורגע, מגיעה שמחה ואולי אפילו קצת אושר. נשמעת לי דרך נחמדה לבלות את יום ההולדת.

Eggplant Tomato Sauce (26 of 42)

ושאלה אליכם – אוהבי אוכל יקרים, אם היה לכם את כל הזמן שבעולם ואת מטבח החלומות, מה הייתם מכינים? תחלמו איתי לרגע, לכבודה היומולדת ואולי גם תתנו לי רעיונות חדשים?

Baskets and tomatoes

ומאיפה מגיעה ההשראה לכל זה? מהמפגש עם אמנון. בן הדוד שלי שאתם אולי כבר מכירים ושאיתו הכל אפשרי. חולמים, יוצרים ואוכלים ביחד, קונים מצרכים בשוק החיפאי ואז בסטודיו שהוא גם מרחב המחייה מבשלים ומצלמים ויש חיבור של הגוף, והנפש ובלוטות הטעם בכאן והרגע. הזמן של אמנון ושלי כמעט לגמרי מסונכרן והנפש גם. המתכון הסטודיו והאור שלו, הביצוע שלנו, הסלים היפים של תמר זוגתו. רוטב פסטה חציל שרוף ועגבניות שרי. קרמי בלי קרם, מתוק, וחמוץ ועמוק.

Eggplant Tomato Sauce (40 of 42)

מצרכים

  • 750 גרם חציל
  • פחית קטנה של עגבניות משומרות איכותיות
  • כ-350 גרם עגבניות שרי בצבעים שונים
  • 2 גבעולי כרישה
  • בצל צהוב קטן
  • בצל סגול קטן
  • ריחן או אורגנו טריים
  • מלח פלפל
  • לא חייבים אבל טעים – גבינת פטה

קולים על האש החשופה כ-750 גרם חציל. אולי כדאי לכם לפרוש מתחת נייר כסף, כי החציל מגיר מיץ.

Eggplant Tomato Sauce (15 of 42)

במחבת מאדים בצל סגול, בצל לבן וכרישה עד לריכוך והזהבה קלה.

Eggplant Tomato Sauce (29 of 42)Eggplant Tomato Sauce (30 of 42)

חופנים את בשר החציל השרוף ומוסיפים אותו יחד עם הבצל לממחה חשמלי. מוסיפים מלחפלפל וטוחנים הכל ביחד עם פחית קטנה של עגבניות מרוסקות. אמנון לימד אותי שלא כל העגבניות המרוסקות נולדו שוות, ואם משקיעים בפחית יקרנית לא מתחרטים.

Eggplant Tomato Sauce (21 of 42)

מחזירים לסיר ומבשלים ביחד דקות ספורות ואז זורקים פנימה, בשלמותן עגבניות שרי בכל הצבעים. נותנים להן להתרכך ולהתבשל קצת. מספר דקות. מגישים על פסטה עם הרבה גבינת פטה מעל ועלים של אורגנו טרי או בזיליקים.

Eggplant Tomato Sauce (27 of 42)

אוכלים פסטה ברוטב חציל שרוף ועגבניות שרי וחושבים על מפגשים מהנים בין הנפש והגוף.

Eggplant Tomato Sauce (35 of 42)

אמנון הוא אמן נהדר ואם בא לכם לראות את הסטודיו שלו ולקבל על הדרך מתכון  ל "שניצל" פלפל קלוי ממולא בגבינות תקפצו לכאן.

הכנו ביחד גם:

קונפי ארטישוק , סלט חוביזה וסלט זעתר

אורז בר עם ירקות צבעוניים בויניגרט

40 תגובות על “על עצמי / לאה גולדברג – פסטה ברוטב חציל שרוף ועגבניות שרי עם אמנון יוהס

  1. אפרת מיכאלי הגיב:

    כמה יפה, מאחת שעוקבת..
    גם לי יש יומולדת בקרוב. מזדהה 🙂

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    עצה למתכון,

    "נעמיד פני יתומים,
    נחצה את הגדר,
    נשכב בעשבים הלוחשים,
    נישן ונתעורר,
    נישן ונתעורר,
    הבית צף על מים גועשים"

    (מילים: צוריה להב לחן: יהודית רביץ)

    היומולדת שלך,
    ובלי משים, נתת גם לי מתנת יומולדת.
    תודה.
    ומזל טוב.

  3. sarahlivne הגיב:

    גבינת קוטג' תוצרת בית, לחם שאור ועוגות שמרים…

    יום הולדת שמח. שיתגשמו כל חלומותיך השנה.

  4. Edeet Bergman הגיב:

    אינני יכולה לאכל את הדברים עליהם פינטזת. אז שנינו מפנטזים כרגע. אני מאד נהנית מהבלוג הזה שמזכיר לי הוויה ששכחתי על קיומה. שירה. אכילה. בית ביער. אוף. אלך לסנטרל פארק לראות את פרחי האביב בוקעים מן הפקעות . יומולדת שמח ותודה.

  5. מעין הגיב:

    יומולדת שמח וטעים

  6. miriam הגיב:

    וואו,
    מה הייתי מכינה?
    אני חושבת שהייתי מכינה פשטות בסיסית וקיומית, אושר צרוף.
    אולי פסטה ביתית (שמעולם לא יצא לי להכין), עם דברים שנימוחים בפנים, מפנקים, זיתים ועגבניות, גבינה, חתיכות ארטישוק, והרבה הרבה שמן זית.
    וליד הייתי מכינה תבשיל עדשים שהתבשל הרבה זמן, אוכל מנחם שכמותו.

    בכל מקרה, הכנות יום הולדת שמחות:)

  7. shunra הגיב:

    יום הולדת שמח ובטעם טוב!

    ובתשובה לשאלתך: הדבר שמרטיט את לבי בשנתיים-שלוש האחרונות הוא האפשרות לתת לאוכל לבשל את עצמו, סוגי שימור פעיל, ביו-אקטיבי, מהסוג שבו תפקיד הטבח הוא לבנות סביבה ביולוגית ואז לראות מה צומח בה. כלומר: כיבוש ירקות; החמצת חמוצים; מחמצות למיניהן (בורגול במחמצת שהופך להיות סוג של לבנה, קיש אל פוקאריה); משקאות מהכיוון הכללי של הקבאס; משקאות מהכיוון הכללי של התמד.

    שלושה ימים נותנים לאדם מספיק זמן כדי להתחיל החמצות כאלה. הן משתנות מיום ליום וללמוד להכיר אותן הוא תהליך נפלא של היכרות עם העולם האטי הזה, המופלא, המתאים לאנשים שמיושבים בדעתם ויכולים להעריך את גם את הטעמים שמתקבלים מעבר לסיפוקים המיידיים של בישול קלאסי, המשנה חומרים באמצעות חום עז ותבלינים. (שששש, אל תגלה לצעירים. הם עוד יגיעו לזה.)

    • שונרא יקרה – גם אני בשנתיים האחרונות עסוק מאוד בבישול עצמי, ביו אקטיבי. עולם שלם של כיף! אנחנו מכינים קומבוצ'ה ביתית כבר שנה ומתים על זה. חמוצים בוודאי, מחמצת זה אחד הפרויקטים החדשים. איזה כיף לשמוע על עוד שותפה לעניין… ברשימה שלנו גם יוגורט ובירה. נראה לאן נגיע!

  8. הצילומים שלך, אחחחח הצילומים!
    איך אפשר שלא להינמס ברכות לתוך הפוסטים שלך?
    (וכמובן לסיים בקרייבינג היסטרי במטבח – מתההההה לביס מהפסטה)

    התיכנון שלך ליום ההולדת נשמע כמו הדבר הכי מגניב שיכול להיות,
    מקווה ותהנה מכל רגע ורגע, ומחכה להצצות מפתות 😉
    אז יום הולדת שמחחחחחח!
    מאחלת שתגשים את התשוקות הקולינריות שלך ללא הרף
    אושר, שמחה, וצלחות של אוכל טעים ומספק עד לאופק…

  9. עידית הגיב:

    קניתי חציל הבוקר בזכותך, ולא למטרת סביח ביתי בתנור (סוף סוף). מזל טוב, וכל מה שאתה הולך להכין שם נשמע מושלם 🙂

  10. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    נשמע טעים ושילוב מטורף! ינוסה בהקדם.
    והערה/שאלה קצת חצופה… עימך הסליחה:) אני קוראת אותך כבר זמן, אתה מצטייר מהמילים אדם רגיש וחושב, אינטליגנט ומודע… איך יכול להיות שמישהו כמוך לא טבעוני?

    ושיהיה יומולדת קסום וטעים ונעים.
    נעה

  11. נעה הגיב:

    תודה רבה, יובל. הכתיבה והצילומים שלך יפהפיים, מרגשים ומדייקים. בטטות נובטות מצנצנות נראות כמו פתרון מלא חיים לעצבות של הפרחים הדועכים באגרטל (:

  12. אפרת ב הגיב:

    וואו זה היה ה-רוטב! גם התינוקת שלי לא הפסיקה לזלול. עכשיו כשהיא נרדמה, בבטן מלאה פסטה וחציל חרוך, אני הולכת לקחת לי עוד מנה. תודה!
    וכשיזדמן לי… אכין קנישים בשלל מילוים, קובה חמוסטה טבעונית עם סייטן ופטריות, ורביולי ביתי. ואזמין את כל החברים ליום שלם של אכילה, שתיה ורביצה ☺

  13. ריבי הגיב:

    תכנון יום ההולדת שלך נשמע קסום! הפנטזיה שלי (בתור מי שמאכילה יום יום משפחה) היא שיבשלו בשבילי… בזמן שיתפנה אני אוכל לצייר ולרקום ולסרוג. ובקתה ביער זה חלום . יום הולדת שמח איש יקר.

  14. yama הגיב:

    הייתי מכינה זיכרון ילדות
    חצי לחם שחור
    צנצנת חריף אדום גרגירי
    נקניק ריחני
    ויין
    אפילו לגעגועים שלי אני מתגעגעת
    אבל כנראה שככה זה שמהלכים על פני תהום הריחוק והזר
    מעניין שדווקא אוכל מהכול
    ואולי לא כזה מעניין כי אצלי זה החומר
    והבריאה
    המילה
    והיצירה
    אני באה לקראתך ביום מן הימים
    אולי תזין אותי
    חסרה לי פה אימא
    תודה על הפוסט הזה
    ועל כל הרעידות שהוא עשה לי בלב
    ימה

  15. ענבר הגיב:

    הי, רק לציין שברשימת הרכיבים לא מופיעים בצלים וכרישה שיש במתכון.
    תודה על הבלוג, אוהבת מאוד.

  16. רות הגיב:

    פוסט מענג כל כך: הכתיבה, הצילומים, עדן החלון, המתכון, החשיבה המקורית על מתנה לעצמך ולסובבים. הרבה מזל טוב

  17. מזל טוב לעוד שנה שעברה ונשמעת יותר טובה מזו שהיתה קודם.
    ללא ספק הייתי מכינה כל מה שאפשר מחצילים – מוסקה צמחונית, חציל על האש – עם טחינה או מיונז יפני ואגוזים. פשטידת פלפלים הפוכה וסלטי ארגולה עם מנדרינות וגרגירי רימון. ווהרבה הרבה פרסוקו
    עברתי מצמחונות לטבעונות ללא גלוטן ועדיין לא מצאתי תחליפים ראויים

  18. lichtenstadt הגיב:

    איזה פוסט מדהים יובל! איך פספסתי אותו? כנראה שהייתי בתוך המעגלים של עצמי 🙂
    צילומים מדהימים –
    ואתה חייב להוציא ספר, חד וחלק!
    ❤❤❤

  19. חגית הגיב:

    איזה עושר של מחשבות, מילים וטעמים, ועל הגשמת החלומות מורידה את הכובע !
    למטבח החלומות שלי יתלווה שוטף כלים צמוד 😁 וכל היתר כבר יקרה מעצמו, תמיד מתחילה במסע קניות בשווקים , פורקת סלים ותוך כדי רוקחת חיבורים.
    בשנים האחרונות התאהבתי במלאכת השימור על כל גווניה, החל מריבות וכלה בקימצ'י מקומי.
    ואפרופו סיורי ליקוט בניו-יורק, אני עוקבת מספר שנים אחרי הבלוג המקסיםhttp://66squarefeet.blogspot.gr/?m=1

  20. איריס ריידר הגיב:

    תודה על פוסט מרומם את הנפש, התרגשתי מהתמונות: המטבח החם, צבעוני, חי משוחרר מכל פוזה ומתפוצץ מרגש וחום.
    עוד….עוד….

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s