(מתוך תת הכרה נפתחת כמו מניפה / יונה וולך ע"מ 237, הוצאת הקיבוץ המאוחד 1992)
שאריות של ילדות נמצאות בתוך כולנו. רסיסים של האהבות שאהבו אותנו, הליטופים שניחמו אותנו, הידיים שערסלו אותנו בחום. כל תא על פני הגוף שלנו הוא ארכיון למגע שנגעו בנו כל חיינו.
כל חוש הוא ספריה של זכרונות, מקוטלגים לפי ניחוחות, תחושות, צלילים וטעמים. הנקבוביות זוכרות, העור עוד מתמסר, החלל שבתוך הפה מגיב כמו שהוא יודע עוד ממזמן ופרוזדורי הריחות שבאף מפעילים רשתות עבותות ועמוקות של זכרון. החוש מקטלג את הרגש והרגש מאכסן את הזכרון.
כמו בבושקה. אני אחד גדול ובתוכי קטַנים-קטֵנים והולכים. לא איברים פנימיים בי אלא יובלים שהיו והתקבעו ונותרו חיים דוממים או חיים בועטים או חיים מקפצים ורוקדים. מאובנים יובליים שמתעוררים לפעמים וקשה לצפות מראש בכל סיטואציה מי מהם יגיב.
גן ילדים קטן יש בתוכי, משפחה מרובת ילדים. כל אחד רוצה תשומת לב, כל אחד זוכר, לא מילים, או אירועים אלא תחושות, ומצבים קיומיים.
אני הילד התמים שבגן רחל ניסה לחפור בחול לעומק עד שיגיע לצד השני של העולם
והילד המבויש שבגן ציפורה צעקו עליו שיפסיק לחטט באף
ופעם נתנו לו מרשמלו כי כל כך לא רצה להיפרד מאבא שלו בבוקר אחד מאוחר
אני הילד המבוהל כשבכיתה ב' הגיע באיחור לבית הספר בעולם שמדבר שפה שהוא לא מבין ונשלח להירשם במזכירות ודמעות זלגו מעיניו ובסה"כ המזכירה רק הייתה צריכה לעשות וי
ואותו אחד מתלהב שהיה רוקד בהפסקות בהרקדות למרות המבטים והלעג והחברה שיצקה לתוכו בושה לאט לאט עד שיום אחד הפסיק
אני הילד השמח שהולך עם אבא לשוק כל שישי אחר הצהרים כשהמחירים זולים ומקנח את הביקור בביסים מעגבניה ומיד מבצל ירוק כדי שיספיקו להתערבב בפה.
וגם הנער החרד שבטיולים של התנועה פחד יותר מכל מהנסיעה באוטובוס כי מה אם אף אחד לא ישב לידו
אני התיכוניסט המבועת שמקבל צו גיוס ראשון ונכנס מתחת לשמיכה מבוהל מהחיים והטרטורים והרובים
אני החייל הרגשן שיורה בפעם הראשונה בנשק ומההדף ואבק השריפה והכוח הבלתי נתפש בקצה האצבע מזיל דמעות והמפקד שלו קצת מרחם עליו ובעיקר צוחק עליו לפני כל שאר החיילים
אני בן העשרים וקצת האמיץ שהחליט יום אחד, מי יודע איך, לעזוב את כל הידוע ולטוס לניו יורק לחיים בלתי מוכרים.
יש כל כך הרבה ממני. חוויות רגשיות שהתקבעו ונותרו כמו שהן. נטועות עם רגל אחת בעבר ואחת בהווה והן מי שאני. ולפעמים זה המבוגר של כאן ועכשיו שמצליח להגיב לסיטואציות ולפעמים זו אחת מגרסאות העבר שלי. הנער המבוהל הוא שמגיב לאנשים חדשים שאני פוגש. והילד המתלהב הוא זה שמצליח בכל מקום עבודה למצוא את הלהט, והאני של עכשיו צריך לעשות כל הזמן משאים ומתנים עם כל האניאיים האחרים כדי שיתנו לו לפעמים פשוט להיות ולפעול מתוך הרגע, בלי כל משאות העבר.
ובעיקר אני לומד עם השנים שאני צריך לתפוס את עצמי כשעולה איזה זכרון מביך, מעורר בושה וכעס ואולי רחמים, והרי החיים מלאים באלה. לתפוס את עצמי כשהם מגיעים ומפעילים אני ישן שהופך להיות כאן ועכשיו ולתת לו, ליובל ההוא, איזו חוויה אחרת. לשלוח לו הבנה וחום, חמלה ונחת. להגיד לו עשית הכי טוב שיכולת באותו הרגע, ולתת לו לנוח. ללמוד להניח. כי הגרסה הזאת שלי באמת עשתה הכי טוב שיכלה באותו הרגע ולא טיפה פחות.
זה מצריך איזה רגע של מודעות, הבנה שאו-הנה זה ההוא מגיל 14 שמרים את הראש כרגע ומכניס הילוך. ואז למצוא איזה דיבור שיעבוד איתו והפעם במקום לכעוס עליו ולהשתיק אותו – להבין, לאשרר, לוותר לו.אז אני לומד לחיות עם עצמי היום ועם כל האניאיים שהולכים ושבים. זו לא אשמתם שהם כאלה. כמו רוחות רפאים שנותרו בעולם שלנו כי לא סיימו משהו, כך החלקים האלה בנו נותרים לא פתורים וחוזרים ושבים. המטלה שלנו היא ללמוד לשחרר אותם, ואולי זה לא לשחרר אלא דווקא להפוך אותם לחלק בלתי נפרד מאיתנו. צמוד צמוד.
פניני בלסמי
אלגנטיות ואסטיות וכל כך קלות להכנה.
- 1/2 כוס חומץ בלסמי
- 1.5 גרם אבקת אגר אגר
- 1 כוס שמן זית (נחוץ לתהליך ההכנה, אחר כך ניתן לעשות בו שימוש חוזר)
- כוס גבוהה יחסית
- טפטפת או מזרק
ראשית ממלאים כוס בשמן זית ומכניסים למקפיא. השמן צריך להיות קר מאוד אך לא קפוא לגמרי, עכור ולקראת קפיאה. מטפטפים את החומץ החם לתוך השמן ומהקור החומץ מתגבש. כשעה במקפיא מספיקה.
הוראות: מערבבים בסיר את האגר אגר והחומץ ומביאים לרתיחה תוך כדי בחישה. חשוב להביא לרתיחה אחרת האגר אגר לא מכניס להילוך ראשון ולא יניע את תהליך ההתגבשות. מערבבים תוך כדי רתיחה כ-2 דקות. מכבים את האש ונותנים לחומץ להתקרר מעט, כעשר דקות.
מעבירים את החומץ שרתח לבקבוק טפטפת או למזרק אם יש לכם. מוציאים את השמן מהפריזר ומתחילים לטפטף לתוך השמן. משחקים עם הלחץ ליצירת פנינים בגדלים שונים. נותנים לפנינים להתקרר לגמרי ואז דגים אותן בעזרת כף מחוררת או שמסננים עם מסננת דקה. אפשר לשטוף אותן במים אם רוצים. אפשר גם לא.
לשמן בזיליקום זרחני
שוטפים צרור של עלי בזיליקום, מפרידים לעלים ומניחים בקערה חסינת חום. מחממים חצי כוס שמן זית בסיר. השמן לא צריך להיות לוהט – מספיק חם שכשמכניסים לתוכו עלה יהיו מעט בועות, לא סערה שלמה. יוצקים את השמן על עלי הבזיליקום. למה? כי החום משמר את הצבע של הבזיליקום ועוזר לטעמים שלו לחדור לשמן. מכניסים את העלים עם השמן למעבד מזון וטוחנים היטב. מסננים בעזרת בד גבינה, פילטר קפה או מסננת עדינה.
חותכים פרוסות עגבניה, מניחים מעל פרוסות מוצרלה איכותית ופניני בלסמי מעל. יוצקים מסביב שמן בזיליקום. מתענגים.
אוכלים פניני בלסמי ברוטב בזיליקום זוהר ואוספים באהבה ובסבלנות את כל האניאיים שלנו.
ותודה לאחי הסוּפר מן שבזכותו המתכון והביצוע המדויק.
הי יובל
מרגש במיוחד!
תדע שאני עוקבת בשקיקה אחרי הבלוג שלך ונהנת בכל פעם מחדש והפעם במיוחד בגלל
הזיכרונות המשותפים.
מיכל
שותפתך לנסיונות להגיע לסין בארגז החול.
תודה מיכל! גם אני עוקב מרחוק, ועכשיו מהצד השני של כדה"א – אולי אם תחפרי מספיק עמוק בערוגת החסה נצליח לעשות היי פייב!
יפהפה. הכל. הכתיבה. הצילום. הכל יחד.
תודה רבה, ענת.
אוי זה מהמם! איזה כיף זה תכשיטים באוכל (:
תודה, רעות.
נפלא כל כך. אכן שירה אכילה.
תודה רבה!
איזה יופי, 'לתת לנוח, ללמוד להניח'.
🙂
כלכך מזדהה עם מה שכתבת.
לא, לא ניסיתי להגיע לקצה השני של העולם דרך ארגז החול כי בגן בקיבוץ לא חשבתי שיש עולם מעבר לאיזור הנוחות שלי, אבל כל החויות המביכות…. אני אוספת אותן אחת אחת, לאט לאט, בכל פעם שעולה אחת אני מדברת דיבור מקבל וטוב, דיבור נכון ומנחם. ואז אני חוזרת למי שאני היום, אבל טובה וחזקה יותר.
אתה מדהים!
מדבר עם עצמך שיח בורא ומחזק!
תודה שאתה חולק איתנו.
תודה שאתה מאפשר לנו לתקן בעצמנו את החויות שלנו בקריאה אותך…
ותודה שאת כותבת ומגיבה ומשתפת בתהליך שלך. מרגש ומשמח לקרוא.
פוסט יפה ומרגש. כל אחד מכיל בתוכו גן ילדים שלם, אם כי אני מרגישה שאני פחות ממך זוכרת את כל הילדים שבתוכי..
האם אפשר לשמור את פניני הבלסמי, או שרק לשימוש מיידי? אם אפשר, איך וכמה זמן?
תודה!
אפשר לשמור לפחות לכמה ימים במקרר בתוך מעט שמן זית. אני לפעמים שוכח ולפעמים זוכר, תלוי ביום
הכל כ"כ יפה. הכתיבה, הזכרונות, הרגשות. אתה! ופניני הבלסמי האלו – וואו, קסם ממש. הלוואי והיתה לי הסבלנות לנסות. טוב, אתה נותן לי אנרגיה לחזור לכתוב בבלוג…
תחזרי, תחזרי!! בבקשה!
הי יובל, הכל כל כך יפה ביחד… אני חושבת שהחושים שמעוררים זכרונות הכי חזק הם טעם וריח. והרבה פעמים מה שנראה לנו שהוא טעם הוא בעצם גם מאוד ריח – ואוכל משלב את זה מצוין.
שאלה לגבי הפנינים: האם אפשר לשמור אותן כמה ימים? איך ולכמה זמן? תודה
אני מסכים. ריח במיוחד. הן תחזקנה במקרר כמה ימים בתוך מעט שמן זית
אוחצ. תפסת במדויק. תודה על מה שכתבת
תודה, צביה.
ואוו, אין מילים לתאר כמה ריגשת אותי בפוסט הזה. אוהבת עד אין קץ את כל הפוסטים שלך אבל זה הפעם הכי שירה.
תודה על הזווית האנושית מלאת הכנות והחמלה, זה מוציא בי את הצד הזה שכלכך חסר בחיים המהירים האלו
תודה רבה רותם. מאוד מרגש ומשמח לקרוא.
ואו, איך אתה כותב. נכנס ללב של כל אחת ואחת מהבבושקות שבי.
🙂 תודה רבה! זה מאוד נעים לקרוא
נפלא שכמוך
סמיילי מפריח נשיקה
וואו, כמה כיף לקרוא אותך.
תודה אישה יקרה!
יובל,אתה פשוט כותב ויוצא לך ציור. כיף לקרוא. מאוד.
שירונית! תודה!
כתבת מקסים ומרגש
תודה רבה, יעל.
תמונות מדהימות! כל פנינה היא סיפור וזה קסום!
תודה רבה אורי.
תפס אותי בבטן הרכה הפוסט שלך… וכל מילה פנינה.
😘😊
עונג,עונג…..לקרוא את הפוסטים שלך וזה כל מילה שלו נגעה בנימי נשמתי,תודה
העציב אותי קצת (הפחד שאפאחד לא ירצה לשבת לידך..) אבל זה הסימן לכתיבה משובחת
והקפרזה המשודרג נראה חגיגי ומפתה.. ינוסה באיזו ארוחת חג
תודה ג׳ו.
מ ק ס י ם
המילים שלך חץ ללב כבר בשורות הראשונות ובועות הבלסמי זו פגיעה מושלמת…
תענוג.
לטובת מי שאינם סוחרי סמים – איך שוקלות גרם וחצי? יש מידות נפח?
האם גם שבבי אגר אגר יעבדו?